KONGERNES VIN ER TILBAGE

INVITATION TIL UNGARSK TOPSMAGNING PÅ AOC

—————————————

Tyreblod og masseproducerede bulkvine. Det er, hvad ungarsk vin de sidste mange år har været bedst kendt for, ikke mindst forårsaget Sovjetunionens overtagelse af Ungarn i 1947. Det image er ganske paradoksalt, for helt tilbage i 1700-tallet hyldede Solkongen, Ludvig d. 14., den berømte tokaji aszú med ordene ”kongernes vin, vinenes konge”.

Masseproduktionen blev efter murens fald afløst af fornyet gejst og en ambition om at producere vin på internationalt topniveau. Med en stærk rygrad baseret på lokale druer, ikke mindst den hvide Olaszrisling og den blå Kékfrankos, producerer Ungarn et varieret udvalg af vine i regioner fordelt over hele landet; men også Pinot Noir og druerne fra Bordeaux giver vine, som ved internationale smagninger afgjort hamler op med de franske udgaver – producenten Gere Attila har med sin Merlot-baserede Solus blandt andet slået verdenskendte Pétrus ved store blindsmagninger.

Se gerne dette link til britiske Decanter’s dybdegående artikel Hungary Sees Red.

Ungarn har været udsat for ødelæggelse flere gange op gennem historien, og det gælder også for vinproduktionen. I dag blomstrer den dog med fornyet kræft, og på blogs, online-fora og på landets mange vinbarer lever debatten og samtalen om vin på niveau med dyrkelsen af de største sportsgrene.

Med sin store alsidighed i de enkelte vinområder byder Ungarn både på elegante, bourgognelignende Pinot Noir-vine i nordlige Eger, de tanninrige, krydrede vine i sydlige Villány og de mineralske og samtidig frugtige hvidvine langs Europas største sø, Balatonsøen.

Området Tokaj, hvor den berømte søde tokaj stammer fra, er endnu det mest kendte symbol på ungarsk vin. Den ædelrådne vin, der tilbage under det russiske zardømme blev fragtet til Rusland med pendulfart, led ligeledes under kommunismens jerngreb.

Britiske kronprins Charles smager Tokaj i de ungarske kældre.

Efter murens fald stod udenlandske investorer klar med interesse og midler til at lade vinen, der engang var verdens mest eftertragtede, genopstå. De udefrakommende midler dannede grobund for nyt liv i regionen, og med pioneren Istvan Szepsy i spidsen producerer Tokaj i dag forrygende tørre vine med udgangspunkt tokaj-druen Furmint.

Tilmed stammer verdens ældste klassifikationssystem, der blev etableret i 1772, fra Tokaj. Med landets stærke vintradition og fornyede tro på fremtiden, er tiden i højeste grad kommet til ungarsk vin igen.

SMAGNINGEN

—————————————

I denne forbindelse inviterer Den Ungarske Ambassade og Hungarian Wines, udvalgte til masterclasses samt vinsmagninger med Ungarns 40 bedste vinproducenter på Michelinrestauranten AOC, under de høje kælderhvælvinger fra det 17. århundrede i Moltkes Palæ i Københavns centrum.

Torsdag d. 18. april fra 11:00 – 16.00

Restaurant AOC ejes af Christian Aarø – flere gange dansk sommeliermester samt også nordisk. I dag præsident for den danske sommelierforening.

Adresse: Restaurant AOC, Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, København K.

—————————————

PROGRAMMET

(for professionelle) 

11:00 til 11:45 Masterclass – Tokaj – traditionel vinfremstilling og nye stiltyper.

12:00 til 12:45 Masterclass – Autentiske Terroir vine.

Masterclasses præsenteres af Malene Smidt Hertz, Danmarks eneste kvindelige vinkyper.

13:00 Let frokost.

(for professionelle og offentligheden)

13:00 til 16:00 Walk-round smagning.

Omkring 40 udvalgte producenter præsenterer deres vine og giver indgående oplysninger om deres terroir, druesorter og nye årgange.

For tilmelding send en e-mail til Kristian Brask Thomsen | Bon Vivant Communications på:

socialconnector@gmail.com 

—————————————

OVERSIGT OVER PRODUCENTER

2 Ha • Evino • Egri Korona Borház • Evowine • Moon Valley Wines • Andrássy • Tokaj Kereskedőház • Dobogó • Alana • Fanni Kertje • Patricus • Disznókő • Sauska • Malatinszky • Csányi Pince • Jackfall Bormanufaktúra • BGB-Bauer • Laposa • Pántlika • Winelife (Sopron) • Pozsonyi (Etyek) • Gál Tibor • Gróf Buttler • Barta Pincészet • Pannon Tokaj • Vesztergombi • Oszvald Lajos • Dula • Hagymási • Font • Lisicza • Szent Tamás • Királyudvar • Csobánci Bormanufaktúra • Hollóvár • Pósta Borház.

De elegante kældre på Michelinrestauranten AOC – Aarø & Co.